“Skam, tabu og myter gør krænkelserne til en velbevaret hemmelighed for mange mænd”.

– Lisbeth Høstgaard Møller, psykoterapeut og direktør

Drenge og mænd bliver også udsat for seksuelle overgreb og får senfølger af det

Kulturelt set er det endnu ikke helt anerkendt, at drenge og mænd også kan blive udsat for seksuelle overgreb. Derfor oplever du som mand måske at blive mødt med mistro, når du forsøger at fortælle andre om dine oplevelser.

I 2014 var blot fem procent af henvendelserne til Kvisten fra mænd. I 2019 var andelen af mænd i behandling 33 procent.

I 2017-2020 har Kvisten modtaget driftsmidler fra Folketingets Satspulje til en særlig indsats for mænd. Resultaterne af denne indsats, kan du læse om i:

Kvisten har desuden udarbejdet en kvantitativ intern evaluering på baggrund af vores indsamlede data om mænd i psykoterapi i perioden 2017-2020:

Myter om seksuelle overgreb på drenge og unge mænd

I Kvisten arbejder vi på at aftabuisere seksuelle overgreb på drenge og mænd og at aflive sejlivede og forkerte myter som:

  • Drenge og mænd kan ikke være ofre
  • Seksuelle overgreb mod drenge foretages af homoseksuelle
  • Hvis en dreng føler sig seksuelt ophidset eller får udløsning under overgrebet, betyder det, at han selv var en villig deltager, eller har nydt det
  • Drenge bliver mindre traumatiseret end piger
  • Drenge, som misbruges af mænd, bliver homoseksuelle
  • Drenge, som udsættes for seksuelle overgreb, vil senere selv udsætte andre for overgreb
  • Hvis krænkeren er en kvinde, er drengen bare heldig, at en moden kvinde har indviet ham i heteroseksuel aktivitet.

(Kilde: Lyager & Lyager, At bestige bjerge, 2015)

Læs mere om myter

Har du – eller en du kender – været udsat for seksuelle overgreb?

Kvisten tilbyder psykoterapi til dig – mand eller kvinde – der har senfølger efter oplevelser af seksuelle overgreb, som fandt sted, inden du fyldte 18 år.

Du skal være medlem af Kvisten for at modtage gratis terapi (2021: 600 kr. om året). Læs mere om medlemsskab.

Kønnene holdes adskilte

Kvisten tilbyder både psykoterapi individuelt og i gruppe til mænd. Vi adskiller mænd og kvinder i behandlingen af senfølger efter seksuelle overgreb. Det giver dig som mand en særlig mulighed for at genkende og spejle nogle af de problemer med senfølger, som knytter sig til dit køn, når du sidder over for andre mænd i stedet for i en blandet gruppe.

I en mandegruppe møder du andre mænd, der også har været udsat for seksuelle overgreb, så selvom I er vidt forskellige som mennesker, har I oplevelser af seksuelle overgreb til fælles:

Der er den præmis med, at kun få mennesker har en dybtgående forståelse for, eller har oplevet det, som vi har, og det gør, at vi får en relation.
(Anders 24 år, Aalborg-gruppen 2018-2020)

Måske har du gemt på oplevelser af seksuelle overgreb som en hemmelighed gennem mange år. Du har måske heller aldrig mødt en anden mand, der har oplevet seksuelle krænkelser. Men det kan du i Kvisten, og det oplever mange  mænd som en letttelse.

Jesper, 43 år fra Thy

“I 28 år gik jeg og fortrængte mine tanker og følelser omkring overgrebet, da jeg pludselig kom i tanke om det, gav det en følelse af, at jeg var meget forkert og anderledes. Gruppeterapien har overbevist mig om, at de problemer, jeg har, er normale, når man har været udsat for det, som jeg har. Vi har i gruppen forskellige historier, men det er de samme udfordringer, vi slås med som voksne. Følelsen af at være forkert og unormal er blevet fjernet, fordi jeg sidder sammen med andre modige mænd, der tør fortælle om deres problemer.

Gruppeterapien har betydet, at jeg for første gang føler, at jeg bevæger mig i den rigtige retning. Det handler ikke om, om man kan fjerne det, der er sket – men mere om at få det lagt på den rigtige hylde. Det vil altid være en del af mig, men det handler om, hvilken betydning det skal have i mit liv i dag”.