“Skam, tabu og myter gør krænkelserne til en velbevaret hemmelighed for mange mænd”.

– Lisbeth Høstgaard Møller, psykoterapeut og direktør

Mænd kan også være ofre

Offerrollen i sig selv betyder, at mænd bliver ramt på deres mandighed. Et offer er ikke en ‘rigtig’ mand.

Cirka hvert tredje barn, der bliver misbrugt seksuelt, er et drengebarn. Alligevel er det kun et fåtal af de voksne mænd, der opsøger hjælp til at kunne leve med senfølgerne efter overgreb.

I Kvisten kunne vi i 2014 konstatere at blot fem procent af de henvendelser, vi fik, kom fra mænd. I dag er antallet af henvendelser fra mænd steget til 33 procent.

Årsagen til, at Kvisten i dag bliver opsøgt af markant flere mænd, skyldes, at vi siden 2014 har haft fokus på mænd gennem projektet: Taskforce – særlig opsøgende indsats for mænd.

Kvistens Taskforce

En brugergruppe bestående af fire mænd har siden været Kvistens frivillige ambassadører.

Alle fire mænd har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom og ungdom, og alle fire har som en del af projektet holdt foredrag på skoler, institutioner, for medarbejdere og i foreningsregi, hvor de har fortalt om de senfølger, de hver især kæmper med.

Arbejdet har haft en enorm betydning for indsatsen på mandeområdet. At være seksuelt misbrugt er altid forbundet med følelser som skyld og skam. For mænd er det ekstra skamfuld at være et offer for seksuelt misbrug.

Se Kvistens taskforce i Aftenshowet DR1

Myter om seksuelt misbrug af drenge

  • Drenge og mænd kan ikke være ofre
  • Seksuelle overgreb mod drenge foretages af homoseksuelle
  • Hvis en dreng føler sig seksuelt ophidset eller får udløsning under overgrebet, betyder det, at han selv var en villig deltager eller har nydt det
  • Drenge bliver mindre traumatiseret end piger
  • Drenge, som misbruges af mænd, bliver homoseksuelle
  • Drenge, som selv udsættes for seksuelle overgreb, vil senere selv udsætte andre for overgreb
  • Hvis krænkeren er en kvinde, er drengen bare heldig, at en moden kvinde har indviet ham i heteroseksuel aktivitet

(Kilde: Lyager & Lyager, At bestige bjerge, 2015)

Læs mere om myter 

Har du været udsat for seksuelle overgreb?

Kvisten tilbyder terapi til personer, der har været udsat for seksuelle overgreb. Du skal være medlem af Kvisten for at modtage gratis terapi. Læs mere om medlemsskab.

Kønnene holdes adskilte

Kvistens erfaring er, at mænd giver udtryk for, at en medvirkende årsag til, at de langt om længe har bedt om hjælp er, at det var et særligt tilbud til mænd, og at de havde et stort ønske om at møde andre mænd, der havde været udsat for seksuelle overgreb.

Deres oplevelser har ofte været en velbevaret hemmelighed gennem mange år, og derfor har de fleste heller aldrig mødt en anden mand, der har oplevet seksuelle krænkelser, før de henvender sig til os.

I de terapeutiske mandegrupper såvel som den individuelle terapi, arbejder vi med mændenes kønsspecifikke senfølger. At adskille køn i behandlingen af senfølger efter seksuelle overgreb giver en særlig mulighed for at mændene kan genkende og spejle deres kønsspecifikke problemer i hinanden.

Jesper, 43 år fra Thy

“I 28 år gik jeg og fortrængte mine tanker og følelser omkring overgrebet, da jeg pludselig kom i tanke om det, gav det en følelse af, at jeg var meget forkert og anderledes. Gruppeterapien har overbevist mig om, at de problemer, jeg har, er normale, når man har været udsat for det, som jeg har. Vi har i gruppen forskellige historier, men det er de samme udfordringer, vi slås med som voksne. Følelsen af at være forkert og unormal er blevet fjernet, fordi jeg sidder sammen med andre modige mænd, der tør fortælle om deres problemer.

Gruppeterapien har betydet, at jeg for første gang føler, at jeg bevæger mig i den rigtige retning. Det handler ikke om, om man kan fjerne det, der er sket – men mere om at få det lagt på den rigtige hylde. Det vil altid være en del af mig, men det handler om, hvilken betydning det skal have i mit liv i dag”.